luni, 31 octombrie 2016

S7: 01.11-04.11


UNITATEA DE INVATARE: 

 MIJLOACE MODERNE DE COMUNICARE- INTERNETUL


15 min - VERIFICAREA LECTIEI ANTERIOARE


25 min - PREDARE INVATARE
Lectia nr.7: Servicii oferite de reteaua Internet. Accesul si conectarea la Internet


  • Functia de documentare si informare a retelei internet este asigurata prin intermediul unui serviciu de informare si documentare .
Scopul unui astfel de serviciu este de a permite utilizatorului sa gaseasca informatia dorita fara sa cunoasca adresa de internet a informatiei si calcualtorul pe care se gaseste . 
Un astfel de serviciu se mai numeste si serviciu pentru navigarea pri informatii si permite unei persoane sa obtina informatii care sunt stocate pe un calculator la distanta si sa afiseze aceste informatii.

Serviciile de navigare prin informatii lucreaza interactiv: 
utilizatorul introduce cererea, iar serviciul de navigare raspunde obtinand o copie a unui subiect specificat, pe care o afiseaza autoimat pe ecranul utilizatorului . Cel mai important serviciu de informare si documentare este Worl Wide Web.


World Wide Web este un mecanism care foloseste conceptul hipermedia  pentru a lega o colectie de zeci de milioane de documente cu informatii,ce sunt pastrate pe calculator raspandite in toata lumea. 

Serviciul WWW, in loc sa separe meniurile de informatie incapsuleaza optiunile de meniu direct in text sub forma de hipertext sau hipermedia.
Optiunea de meniu reprezinta o referinta catre o resursa de informatie de pe acelasi calculator sau de pe un alt calculator.

Hipertextul-folosind aceasta metoda, textele evidentiate dintr-un document reprezinta trimiteri la alte documente care contin informatii suplimentare. Evidentierea se poate face folosind numere, stiluri diferite de caractere sau culori diferite. Ea depinde de programul care a creat documentul sau de programul cu care se vizualizeaza documentul.Textul evidentiat se numeste hiperlegatura.

Hipermedia-este o extensie a metodei hipertext prin care trimiterile se pot face si la alte medii de prezentarea a informatiei , cum sunt de exemplu sunetele si imaginile.In pagina Web pot fi afisate si imagini care au fost salvate in fisiere.

Formatele acceptate sunt fisierele gif si jpeg
Serviciul Web functioneaza pe baza modelului client-server : serverul este calculatorul pe care se gasesc una sau mai multe situri Web,iar clientul este calculatorul de pe care se emite cererea de informatii . 

  • Pe calculatorul server Web este instalat un program care administreaza documente Web si care le pune la dispozitia clientilor Web si sa ceara unui server Web un document atunci cand acestia le cer. 
  • Pe calculatorul client Web este instalat un program de explorare a zonelor Web,numit browser, care permite utilizatorului da cerceteze siturile Web si sa ceara unui server Web un document.

Spatiul Web este zona din Internet prin care se deplaseaza un utilizator atunci cand lucreaza cu serviciul Web. 
Programul client folosit pentru a vea acces la serviciul Web se numeste browser.
Browserul spre deosebire de alte programe client, integreaza accesul la mai multe servicii din internet intr-un singur sistem de navigare unitar.


Conectarea la INTERNET: Aceasta se poate face la noi prin doua modalitati prin modem sau prin cablu. 
In ambele cazuri avem nevoie de un ISP (Internet Service Provider) care sa furnizeze servicii de conectare la Internet. 
Aceste ISP-uri pot oferi o conectare mai rapida sau mai lenta in functia de serverele pe care le poseda.
Unitatea de masura pentru tehnologia informatiei este bitul. Unitatea de masura pentru transferul datelor prin internet este BPS care inseamna biti pe secunda. Se utilizeaza multipli ai acestei unitati (kbps , Mbps).

A.Conexiunea prin linie telefonica (Dial Up) face posibil accesul calculatorului  la Internet printr-o « poarta de intrare ». Pe linia telefonica de comunicatie, sunt amplasate modemuri.
Modemurile moduleaza/demoduleaza semnalele analogice sau continue, specifice liniei de comunicatiei in semnale digitale specifice calculatorului.
Pentru o conexiune Dial Up aveti nevoie de :
·        un computer (cu program de operare Windows 9X);
·        un modem (intern sau extern);
·        linie telefonica (automata).
Majoritatea uilizatorilor folosesc modemurile pentru a stabili o conexiune PPP (Point to Point Protocol): acesta permite calculatorului sa comunice cu calculatorul furnizorului de servicii (ISP - Internet Service Provider) prin intermediul liniei telefonice.
            Comunicarea intre calculatore se face  potrivit regurilor impuse de protocolul TCP/IP care nu sesizeaza faptul ca se foloseste o conexiune seriala in loc de clasica placa de retea.
            Prima regula esta ca fiecare calculator sa aiba o adresa unica de indetificare  (IP). In cazul conexiunii telefonice , calculatorul « poarta » (un server de conexiune) are o adresa IP permanenta doar cand solicita conexiunea realizata prin linie telefonicaadresa IP variaza de la o conectare la alta.
Majoritatea modemurilor comercializate astazi au viteze de 33,6 Kb/s sau 56 Kb/s.
Modemul are ca avantaj costurile reduse de achizitionare si instalare pe o linie existenta dar, in cazul tarilor din Europanota telefonica devine curand o mare problema

            B.Conexiunea prin cablu este permanenta. Viteza este mai mare decat prin modem si se elimina costul abonamentului telefonic. Si adresa IP este permanenta. Adresa IP este furnizata de firma care distribuie adrese de Internet; o astfel de firma se numeste provider. Adresa IP este o adresa numerica de forma 135.224.85.62. Fiecare calculator primeste pe langa IP, ca adresa fizica, si o adresa logic construita ierarhic pe domenii si sub-domenii, de forma nume.subdomeniu.domeniu. pentru conexiune prin cablu este necesara o placa de retea. Vitezele de transfer pot ajunge in general de ordinul zecilor de Mbps.
            Daca dorim sa conectam  mai multaecalculatoare folosind aceeasi conexiune fizica, avem nevoie de un echipament numit switch, care comuta accesul calculatoarelor la retea.
            Inchirierea unei unei aderse IP pentru fiecare dintre calculatoare necesita un efort financiar considerabil.
            O solutie pentru conectarea simultana a mai multor calculatoare poate fi organizarea calculatoarelor intr-o retea locala (LAN)si interconectarea  acestei retele folosind adrea de IP fornizata de provider.
            Conectarea unui LAN la WAN se face in general printr-un  router. Acest tip de echipament are doua tipuri de interfete : interfata publica sau exterioara care face legatura cu internetul si interfata privata sau interioara care face legatura cu reteaua locala. Router-ele sunt echipamente inteligente care dirijeaza traficul de mesaje prin programe speciale numite software de rutare.
            Pentru accesul efectiv la resursele Internet  trebuie stabilita comunicarea cu furnizorul de servicii.
C. Fibra optica
Transmisia datelor prin fibra optica se bazeaza pe conversia impulsurilor electrice in lumina. Aceasta este apoi transmisa prin manunchiuri de fibre optice pana la destinatie, unde este reconvertita in impulsuri electrice.
Are ca avantaj rata de transfer foarte mare in raport cu celelalte tipuri de conexiune (practic nelimitata, ordinul GBps, si inca imposibil de folosit la maximum de catre aplicatiile existente);

- mai multa siguranta - fibra optica este insensibila la perturbatii electromagnetice si este inaccesibila scanarilor ilegale (interceptari ale transmisiunilor); 

- posibilitatea de instalare rapida si simpla, in orice conditii, datorita greutatii reduse a cablului optic si existentei mai multor tipuri de cabluri.

D. Wireless (Radio modem)

Este probabil ultimul venit ca tehnologie. Modemurile radio nu sunt tocmai o noutate, dar viteze cu adevarat mari au fost obtinute doar in ultima vreme. Tehnologia necesita o statie de emisie/receptie la ISP iar rata de transfer variaza intre 1500kbps si 35mbps, cu mentiunea ca cele ultra-rapide functioneaza doar pe distante de 3-4 km. Costul unui radio modem nu este tocmai redus, dar in schimb nu necesita infrastructura in raza de actiune a ISP-ului.

E. Prin cablu TV

Cablul TV nu este nicaieri prin lume (partea asa-zis "civilizata") o raritate. Companiile care ofera asemenea servicii, in incercarea de a creste cifra de afaceri, au introdus modemurile care utilizeaza cablul TV pentru legatura la Internet. Ratele de transfer atinse de o astfel de retea se situeaza in jurul valorii de 4mbps, existand insa si variante de 10-30mbps sau mai mult.. Legatura intre modemul de cablu si computer este asigurata in general de o placa de retea de 10mbps, care limiteaza automat rata maxima de transfer.

Instalatia cuprinde un filtru special pentru separarea semnalului TV de cel de conectare la Internet. (Desi circula pe acelasi canal, cele doua semnale nu interfereaza pentru ca au frecvente diferite.)
Modemul de cablu are avantajul unui cost de instalare destul de redus si al ratei de transfer destul de buna. La dezavantaje intra costul destul de mare al modemului.


Bibliografie suplimentara
Soft educational:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.