luni, 31 octombrie 2016

S6: 24.10-28.10


UNITATEA DE INVATARE: 
 MIJLOACE MODERNE DE COMUNICARE- INTERNETUL

Ce este o adresa Internet ?


Lectia nr.6: Sisteme de adrese utilizate in Internet

 Materiale didactice: <<1 2 3 >> 


Adresele IP, Adresele de e-mail
            Exista calculatoare care sunt legate permanent la Internet, calculatoare ce apartin unor institutii, firme, universitati etc., care pun la dispozitia "user"-ilor (clientilor) o mare cantitate si diversitate de informatie. Acest calculator la care se pot conecta alte calculatoare prin Internet poarta denumirea de calculator "host" (gazda)
Cu câteva milioane de calculatoare host si câteva sute de milioane de user 23523b18x i, gestionarea optima a informatiilor în Internet nu ar mai fi posibila daca nu ar exista un sistem de identificare al calculatoarelor si utilizatorilor individuali. Tocmai din acest motiv a fost necesar ca fiecarui calculator conectat la Internet sa i se aloce o adresa.
            Rolul acestei adrese este similar cu cea a adresei unei locuinte, ea ajutând ca posta electronica (e-mail) si informatiile sa nu se piarda în paienjenisul interconexiunilor si sa ajunga de la un utilizator la altul.
            Pentru a se putea repartiza adresele calculatoarelor conectate la Internet, se utilizeaza o metoda cunoscuta sub numele DNS (Domain Naming System - sistemul de numire al domeniilor  introdus în anul 1984).
            Adresele Internet pot fi reprezentate atât cu ajutorul unui sir de numere (adrese numerice) cât si cu ajutorul unui sir de litere (adrese literale). Adresele literale au aceeasi semnificatie cu cele numerice, primele fiind mai frecvent folosite deoarece sunt mult mai usor de retinut.
Folosind o comparatie, aceste adrese numerice sau literale sunt similare cu numele si prenumele unui individ si codul sau numeric personal din cartea de identitate. Ex: Mihai Georgescu are un cod numeric personal 1700107200011 dupa care poate fi identificat, dar tot asa dupa codul numeric personal 1700107200011, vom sti ca persoana cautata este Mihai Georgescu  (este posibil sa existe doua sau mai multe persoane cu numele Mihai Georgescu, dar nu este posibil ca acestea sa detina acelasi cod numeric personal).
Adresele numerice se mai numesc si adrese IP (Internet Protocol-Protocol Internet) deoarece cu ajutorul lor calculatoarele se identifica si se interconecteaza. Acestea sunt utilizate mai frecvent de catre calculatoare  si mai putin de catre utilizatori, deoarece fiind sub forma unui sir de numere, sunt mai greu de memorat.
Adresa IP, este adresa de identificare a unui calculator sau a unui device, într-o retea TCP/IP. Retelele TCP/IP sunt acele retele care folosesc protocolul TCP/IP pentru rutarea (directionarea) unui mesaj.
Adresa IP este o adresa numerica unica, de 32 de bits (4 bytes), scrisa ca patru numere, fiecarui numar corespunzându-i un byte din adresa completa, numere despartite între ele printr-un punct pentru o mai usoara memorare. Aceste numere pot avea valori cuprinse între 0 si 255.
Aceasta adresa este atribuita unui sistem host (sistem "gazda"), atunci când are loc conectarea calculatorului la Internet. De exemplu, grupul de patru numere 193.231.20.1, poate fi o adresa IP.
Scrierea unei adrese IP are forma N.N.N.N, în care N este un numar a carui valori poate fi cuprins între 0 si 255.
            Retinerea acestor numere nu este usoara si de aceea au fost create adresele literale. Pentru adresa numerica de mai sus echivalentul adresei literale poate fi:
ubbcluj.ro
            Adresele literale (adresele de e-mail) ale utilizatorilor individuali (useri) au formatul:
Numeutilizator@host.subdomeniu.domeniu_de_primul_nivel
Numele utilizatorului este de cele mai multe ori numele persoanei, dar aceasta nu este neaparat necesar si se mai numeste ID (identificare utilizator).
Simbolul @ - a-rond, cunoscut si sub denumirea de "coada de maimuta" înseamna "la" iar ultima parte este adresa efectiva a calculatorului host.
Daca o persoana cu numele Popa Daniel, al carei ID ar fi popadaniel, se conecteaza prin intermediul host-ului ubbcluj.ro,  adresa lui conform celor de mai sus va fi:
popadaniel@ubbcluj.ro
            Adresa de mai sus se citeste/pronunta mircea la ubbcluj punct ro.
În general adresa unei casute postale, este de genul: numeutilizator@yahoo.com; numeutilizator@hotmail.comnume utilizator@personal.ro etc.
            Domeniile organizationale sunt coduri stabilite pentru a putea specifica tipul de organizatie caruia îi apartine un calculator. Aceste domenii sunt:
.aero - industria transporturilor aeriene
.biz - afaceri
.com - organizatii comerciale
.coop - cooperatii
.edu - institutii educationale
.gov - Guvernul Statelor Unite
.info - surse de documentare
.int - institutii internationale (U.N.I.C.E.F, O.N.U, etc.)
.mil - institutii militare din S.U.A
.museum - muzee
.name - persoane fizice care doresc sa dea propriul nume domeniului
.net - resurse de retea, furnizori de servicii de retea
.org - organizatii non-profit
.pro - specialisti din diverse domenii
            Domeniile geografice. Daca domeniile nu sunt din cadrul Statelor Unite, atunci ele includ un cod pentru a se specifica tara careia îi apartine. Acest cod este compus din doua litere si face parte din sistemul de domenii geografice. Pentru exemplificare vom reda mai jos cele mai frecvente coduri întâlnite:
au - Australia
ca - Canada
es - Spania
fr - Franta
it - Italia
ro - România
uk - Marea Britanie
us - Statele Unite
            Desi Statele Unite au si ele un cod acesta nu se foloseste, iar atunci când avem o adresa fara cod geografic aceasta înseamna ca domeniul este situat în Statele Unite.
De retinut:
            Cu ajutorul adresei numerice se arata adresa unui calculator host iar cu cea literala se poate exprima atât adresa host a unui calculator cât si adresa unui utilizator.

            Adresa unui user individual este esentiala pentru utilizarea e-mail-ului. Pentru exemplificare va redam mai jos o posibila adresa e-mail.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.