luni, 7 octombrie 2013

S1- Activitatea nr.4: 07.10 -11.10

Subiecte propuse:     
  • Informatica 
  • Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor
  • Societate informationala
  • Informatia, data

 1. Informatica
O caracteristică a speciei umane este capacitatea de a inventa unelte şi maşini care să-i faciliteze muncile diferite şi periculoase. Pentru a prelucra informaţia omul a inventat calculatorul.

Informatica este ştiinţa care se ocupă cu studiul reprezentării şi organizării informaţiei precum şi cu studiul algoritmilor de prelucrare a informaţiei cu ajutorul unui calculator. 

Informatica reprezinta un complex de discipline prin care se asigura prelucrarea rationala a informatiei, prin intermediul masinilor automate.

  

Informatica ca ştiinţa care prelucrează datele prin mijloace electronice
In dezvoltarea informaticii se pot distinge patru etape:
  • Etapa 1940… 1960, în care informatica are un caracter de noutate şi pătrunde în statele majore ale armatei americane, universităţi şi institute de cercetare.
  • Etapa 1960… 1970, în care informatica a pătruns în întreprinderi şi mai ales companii comerciale şi petroliere.
  • Etapa 1970… 1990, în care informatica s-a bazat mai ales pe realizarea şi utilizarea calculatoarelor de medie capacitate. Informatica a pătruns în toate domeniile vieţii cotidiene, dar mai ales în  activitatea militară,  economică, cercetare ştiinţifică şi învăţământ.
  •  Etapa 1990…2000 şi continuare, când au luat amploare PC-le care au pătruns în toate domeniile de activitate economică şi socială, inclusiv în casele oamenilor. Totodată au apărut calculatoarele inteligente care îşi dezvoltă programele proprii de organizare şi de recunoaşterea mediului înconjurător inclusiv vocile şi scrisurile oamenilor cu care sunt în contact. 
2.  Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor 
- abreviat TI respectiv TIC, este tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea şi transmiterea) informaţiei, în particular prin folosirea computerelor (calculatoarelor electronice).

Termenii englezeşti corespunzători sunt Information Technology şi Information and Communication Technology, abreviaţi IT şi respectiv ICT. Prescurtarea IT, care deseori se foloseşte şi în română, se pronunţă /‿ai ti/ (v. AFI).

Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1958 într-un articol publicat în revista Harvard Business Review, articol în care autorii Leavitt şi Whisler afirmă:
«Noua tehnologie încă nu are un nume bine stabilit; noi o vom denumi „tehnologia informaţiei”». 

Tehnologia informaţiei este un domeniu element de legătură între electrotehnica clasică şi mult mai noua informatică, multe instituţii profesionale profilate (iniţial) electrotehnic extinzându-se cu timpul şi spre domeniul de tehnologia informaţiei.

A nu se confunda cu Informatica (Computer Science) şi nici cu sistemele informatice.

3. Societate informationala
Societatea informațională este societatea în care producerea și consumul de informație este cel mai important tip de activitate, informația este recunoscută drept resursă principală, tehnologiile informației și comunicațiilor sunt tehnologii de bază, iar mediul informațional, împreună cu cel social și cel ecologic – un mediu de existență a omului.

Dimensiunile societății informaționale și a cunoasterii (SIC)

  • Socială – se aplică asupra îngrijirii sănătății și protecției sociale, democracrației sociale. (telemedicina, teleactivități, telelucru, telealegeri, teleasigurare, etc.).
  • Educațională – dezvoltă competența de concepție și de lucru în regim informatizat, gestionarea intelegentă a proceselor (educație și învățămînt la distanță, biblioteci virtuale, e-Teaching, e-Learning).
  • Ambientală – care are impact asupra utilizării resurselor și protecției mediului înconjurător.
  • Culturală – care are impact asupra conservării și dezvoltării patrimoniului, dezvoltării industriei (muzee, galerii de arta pe internet,digitizarea informatiei:manuale digitizate, digitizarea patrimoniului national si international).
  • Economică – care dezvoltă noi paradigme ale economiei digitale și ale economiei bazată pe cunoaștere (e-Comerț, e-Banking, e-Learning, e-Money, e-Trading, achitare pe internet, afacere pe internet, etc.)
 
4. Informatie, data

Informaţia este un mesaj obiectiv care elimină nedeterminarea în legătură cu realizarea unui anumit eveniment şi care are o formă de reprezentare (alfanumeric, imagini, sunet).  
Data este reprezentarea informaţiei în interiorul calculatorului.
Unitatea de măsură folosită pentru măsurarea cantităţii de informaţie este informaţia elementară.
Teoria informaţiei a arătat că orice informaţie, oricât de complexă ar fi, poate fi exprimată prin informaţii elementare. Ea este informaţia furnizată prin precizarea unei variante din două posibile: Adevărat (TRUE) sau Fals (FALSE). Dacă asociem acestor două variante de răspuns cel două cifre binare 0 şi 1, înseamnă că informaţia va putea fi reprezentată în sistemul de numeraţie binar (0 şi 1).
 

Informaţia elementară se mai numeşte şi BIT (Binary digiT – cifră binară).
informaţia elementară = bit = cifră binară (0 sau 1)
O succesiune de 8 biţi se numeşte BYTE sau octet: 1 byte = 1 octet = 8 biţi
Cu cei 8 biţi care formează octetul se poate construi un cod, care permite 28 = 256 combinaţii diferite între ele (codul ASCII). 

Aceste combinaţii sunt suficiente pentru a reprezenta literele mari şi mici, cifrele, semnele speciale, comenzile, semnalele.
exemple: 

A  01000001 
9  00111001
Bit-ul reprezinta atomul informatiei, nivelul de la care informatia nu mai poate fi descompusa. 
1 Bit = Binary Digit
8 Bits = 1 Byte
1024 Bytes             = 1 Kilobyte        = 1,024 bytes
1024 Kilobytes      = 1 Megabyte     = 1,048,576 bytes
1024 Megabytes   = 1 Gigabyte       = 1,073,741,824 bytes
1024 Gigabytes     = 1 Terabyte       = 1,099,511,627,776 bytes
1024 Terabytes     = 1 Petabyte       = 1,125,899,906,842,624 bytes
1024 Petabytes     = 1 Exabyte         = 1,152,921,504,606,846,976 bytes
ETC

             Concluzii:   
Asadar, informatia, modelata si manipulata de calculator, va fi un sir de cifre binare. Reprezentarea sa se va face codificat. Cu cei 8 biti care formeaza octetul se poate construi un cod care permite 28=256 combinatii diferite, suficiente pentru a reprezenta literele mari si  mici, cifrele, semnele speciale etc. Aceasta codificare poarta numele de cod ASCII (American Standard Code for Information Interchange).
Deci, pornind de la teoria informatiei, calculatorul este o masina cu 2 stari, care stie sa modeleze sistemul de numeratie binar. Cea mai simpla realizare fizica a sistemului binar este comutatorul:
  • Comutator deschis – OFF – cifra binara 0
  • Comutator inchis – ON – cifra binara 1




Pentru a modela sistemul binar, calculatorul este un ansamblu de comutatoare.  
Realizarea fizica a acestui ansamblu a fost posibila numai dupa aparitia circuitelor electronice, apoi tranzistorii si diodele. Acestea sunt componente electronice care pot prezenta doua stari: starea de conductie – cifra binara 1 si starea de blocare – cifra binara 0. Informatia circula in interiorul calculatorului sub forma de biti. 
Bitii sunt modelati cu ajutorul impulsurilor electrice care au aceeasi frecventa si care pot avea doua niveluride tensiune, adica 2 stari: nivel de tensiune ridicata – cifra 1 si nivel de tensiune scazuta – cifra 0.
Fiecare caracter, textele, desenele, sunetele sunt codicicate in secvente de cifre binare. Fiecare piesa de informatie este reprezentata printr-o secventa de biti care va fi manipulata de calculator. Datorita aparitiei circuitelor electronice integrate, pot fi incapsulate milioane de comutatoare cu doua stari intr-un spatiu foarte mic. Aceste circuite electronice pot modela si manipula milioane de biti. Datorita lor a crescut capacitatea calculatorului de a memora biti, cat si viteza de prelucrare a acestor biti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.