Tipuri de retele
Rețeaua de calculatoare (engleză: computer network) leagă între ele o mulțime mai mică sau mai mare de calculatoare, astfel încât un calculator poate accesa datele, programele și facilitățile unui alt calculator din aceeași rețea. De obicei este nevoie desigur și de măsuri de restricție/siguranță a accesului.
Clasificare după topologie
Topologia (structura) unei rețele rezultă din modul de conectare a elementelor rețelei între ele. Ea determină și traseul concret pe care circulă informația în rețea "de la A la B". Principalele tipuri de topologii pentru rețelele LAN sunt:
- topologia Bus (înseamnă magistrală) - are o fiabilitate sporită și o viteză mare de transmisie;
- topologia Ring (inel) - permite ca toate stațiile conectate să aibă drepturi și funcțiuni egale;
- topologia Star (stea) - oferă o viteză mare de comunicație, fiind destinată aplicațiilor în timp real.
Rețelele mai mari prezintă o topologie formată dintr-o combinație a acestor trei tipuri.
Clasificare după extindere
Rețelele de calculatoare se împart după extinderea lor în următoarele tipuri: LAN, MAN, WAN și, ceva mai nou, PAN..
Rețele personale (Personal Area Network)
Un Personal Area Network (PAN) este o rețea de calculatoare folosită pentru comunicarea între câteva mici calculatoare sau și aparate multifuncționale inteligente (smart), apropiate unele de altele.
Exemple de dispozitive care sunt folosite în rețeaua de tip PAN sunt imprimantele, aparatele de fax, telefoanele mobile, Personal Digital Assistant (PDA-uri), scanere, aparate de poziționare și navigație GPS, playere "inteligente" și altele. Raza de acțiune a rețelelor PAN este aproximativ de la 6-9 metri. Rețelele PAN pot fi conectate cu magistrale USB și FireWire. Cu ajutorul unor tehnologii ca IrDA (unde infraroșii) și Bluetooth (unde radio) se pot crea și rețele de tip Wireless PAN (rețele PAN fără fir).
Rețele locale (Local Area Network)
O reţea locală într-o bibliotecă publică
Un LAN este o rețea care acoperă o zonă geografică restrânsă, cum ar fi la domiciliu, birou, sau o clădire. Rețelele LAN curente sunt bazate pe tehnologia Ethernet.
De exemplu, o bibliotecă va avea o conexiune prin fir sau de tip Wireless LAN pentru a interconecta dispozitive locale (ex.: imprimante, servere) și pentru a accesa Internetul. În exemplul din dreapta rețeaua a fost construită în așa fel încât calculatoarele angajaților bibliotecii din partea dreptă a imaginii pot accesa imprimanta color, înregistrările despre cărțile împrumutate, rețeaua academică și Internetul. Toți utilizatorii pot accesa Internetul, și catalogul bibliotecii. Fiecare grup din rețea poate accesa imprimanta sa locală. În rest, imprimantele nu sunt accesibile din afara grupului respectiv. Internet), și "ruter al rețelei academice" - accesat de utilizator.
Rețea academică (Campus Area Network)
Un Campus Area Network (CAN) este o rețea de LAN-uri interconectate, asemănatoare cu cea de tip MAN, dar ea se extinde pe o zonă geografică limitată, de exemplu a unei universități.
În cazul unei universități o rețea CAN poate face legătura între diferite clădiri ale campusului: departamentele academice, biblioteca universitară, căminul studențesc. CAN este ca extindere în general mai mare decât rețelele locale LAN dar mai mic decât WAN. Rețelele CAN au fost create cu scopul de a facilita studenților accesul liber la rețeaua Internet și la resursele universității.
Rețea metropolitană (Metropolitan Area Network)
Rețelele metropolitane (MAN) sunt rețele de mare extindere care de obicei împînzesc orașe întregi. Aceste rețele folosesc pentru legături cel mai des tehnologii fără fir (wireless) sau fibră optică.
Rețeaua MAN în cele mai frecvente cazuri este proprietatea unui singur operator (companie), dar rețeaua este folosită de către mai multe persoane și organizații. Rețelele MAN mai pot fi deținute și conduse ca utilități publice.
Rețea de arie largă (Wide Area Network)
WAN desemnează tipul de rețele de transport de date care acoperă zone geografice mari și foarte mari (de ex. de la un oraș la altul, de la o țară la alta, de la un continent la altul), și folosesc de multe ori facilitățile de transmisiuni de date de la transportori publici (ca de ex. companiile de telefonie). Tehnologiile WAN funcționează în general la nivelele inferioare ale modelului de referință OSI: physical layer, data link layer și network layer.
Rețea globală (Global Area Network)
Specificațiile rețelei globale (GAN) au fost în curs de dezvoltare de către multe grupuri de specialiști. În general, rețeaua globală GAN definește un model de asigurare a comunicațiilor mobile între un număr arbitrar de rețele WLAN, zone de acoperire prin satelit, etc.
Viruşii informaticiVirusul informatic este, în general, un program care se instalează fără voia utilizatorului şi provoacă pagube atât în sistemul de operare cât şi în elementele hardware ale computerului. Clasificarea şi acţiunea viruşilor Viruşii se pot clasifica în:
|
Câteva dintre efectele pe care le genereazã viruşii software:
• Distrugerea unor fişiere;
• Modificarea dimensiunii fişierelor;
• Stergerea totală a informaţiilor de pe disc, inclusiv formatarea acestuia;
• Distrugerea tabelei de alocare a fişierelor, care duce la imposibilitatea citirii informaţiei de pe disc;
• Diverse efecte grafice/sonore inofensive;
• Încetinirea vitezei de lucru a calculatorului până la blocarea acestuia.
Surse de infestare
Cele mai multe dintre calculatoare se contaminează la citirea dischetelor purtătoare de viruşi, care provin de la un alt calculator. Discheta poate conţine orice tip de fişier sau program deja infectat; virusul poate fi localizat într-o zonă specială a dischetei, numită sectorul de sistem. La rândul lui modemul a devenit un instrument camuflat de transmitere a viruşilor. Deoarece serviciile de asigurare a comunicaţiilor se dezvoltă, oamenii pot utiliza în comun fişierele prin intermediul liniilor telefonice.
Măsuri de protecţie împotriva viruşilor
• Verificarea datelor ce vor urma a fi introduse în calculator, cu un program antivirus.
• Evitarea folosirii unor soft-uri pirat (fără licenţă).
• Scanarea calculatorului cu un program antivirus.
• Păstrarea unor copii de siguranţă ale aplicaţiilor şi fişierelor importante.
Programele antivirus
Programele antivirus sunt create special pentru:• detectarea viruşilor prin verificarea conţinutului fişierelor şi semnalarea prezenţei semnăturii unui virus cunoscut sau a unor secvenţe suspecte în interiorul lor
• dezinfectarea sau ştergerea fişierelor infectate
• prevenirea infectării prin supravegherea acţiunilor din memorie şi semnalarea întâlnirii unor anumite acţiuni care ar putea fi generate de existenţa în memorie a unui virus.
Cu ajutorul informatiilor am inteles mai bine ce este acela un virus. Mi-a placut foarte mult.
RăspundețiȘtergereo lecție importanta.
RăspundețiȘtergereLucruri noi și extrem de utile :)
virusii sunt cei care ne distrug intreg calculatorul! de aceea trebuie sa avem cat mai mare grija pe ce site-uri intram sau ce documente descarcam, sau ce jocuri jucam etc.
RăspundețiȘtergereAceasta lectie ne invata cum sa ne protejam calculatorul de virusi.
RăspundețiȘtergereVirusii sunt inamicii calculatorului.De aceea trebuie sa avem foarte mare grija cu ei.
RăspundețiȘtergereAceasta lectie ne invata cum sa ne protejam calculatoarele de inamicii lor numarul 1 : virusii...apropo imaginea cu cei 3 virusi pe calculator e foarte amuzanta
RăspundețiȘtergereNu uitati sa detaliati pe blogul personal, probleme intampinate. Va mutumesc pentru aprecieri.:)
RăspundețiȘtergeream invatat ca trebuie sa-mi protejez calculatorul :D
RăspundețiȘtergereeste foarte folositor un antivirus pentru a-l proteja de virusi.acestia sunt cei mai mari inamici a-i calculatorului
RăspundețiȘtergeredin aceasta lectie am invatat cum sa ne protejam calculatorul de virusi si cat de periculosi sunt acestia.
RăspundețiȘtergereCu parere de rau afirm, ca lectia se afla in topul orelor obosioare...desi intreaga lectie e de o importanta majora, am retinut doar ultima parte ce cuprindea ''virusi informatici''. Imi cer scuze, d-na profesoara!:D
RăspundețiȘtergerea fost o lectie importanta si am invatat ca trebuie sa avem grija ce date introducem in pc-ul nostru
RăspundețiȘtergereVa multumesc! Datorita dumneavoastra mi-am amintit sa-mi devirusez calculatorul
RăspundețiȘtergereAntivirusii sunt foarte importanti pentru protejarea informatiilor din calculatorul personal..
RăspundețiȘtergereo lectie f interesanta.am aflat multe lucruri pe care nu le stiam
RăspundețiȘtergerePaul ma bucur ca te-ai gandit la calculatorul tau.
RăspundețiȘtergereAndreea La multi ani! si sanatate, putere de studiu, note mari.
Draga Dana, te rog sa imi spui unde ai intampinat probleme si de ce este in topul orelor plictisitoare, cum crezi ca as putea sa o fac mai atractiva.
RăspundețiȘtergereDragi elevi ma puteti ajuta sa o convingem pa Dana de importanta cunoasterii notiunii de retea, a topologiilor?
RăspundețiȘtergereIntrebare: Toate orele mele sunt plictisitoare sau doar aceasta?
mie nu mi s-a parut a fi plictisitoare...:D tocmai mi-am reinstalat windowsul..nu mi-am aparat pc-ul de virusi
RăspundețiȘtergereNu a fost plictisitoare lecia! In opinia mea eu cred ca ai nevoie sa stii cat de cat aceste lucruri....cand o sa ai probleme cu internetul sa stii sa verifici tu insuti care e problema...daca nu stii tipurile de retele de unde ai sa poti verifica care dintre ele este dezactivata?(de exemplu)...
RăspundețiȘtergereIn ciuda faptului ca anumite retele sau anumite notiuni despre retele nu le pot tine minte cu exactitate este important daca stii cel putin despre calculatorul tau in ce tip de retea este incadrat si sa stii sa iti alegi un anti-virus eficient.
RăspundețiȘtergereChiar daca a fost putin cam plictisitor...lectia aceasta este foarte importanta de aceea ma bucur ca am participat la ea:D
RăspundețiȘtergereeste important sa ne protejam calculatorul cu ajutorul antivirusului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereImportanta lectia ,trebuie sa ne ferim de virusi!!! :D
RăspundețiȘtergerecat de rai pot fi virusii...:))
RăspundețiȘtergeream aflat lucruri noi :D
RăspundețiȘtergereVirusii sunt dusmanii calculatorului! Cum noi,oamenii ne ferim de cei rai,asa ar trebui sa ferim si calculatoarele de virusi!
RăspundețiȘtergerehmm..prima parte a lectiei nu a fost tocmai grozava:d..dar cea dea doua parte despre virusi a fost interesanta...ca si in celelalte lectii stiam cat de cat dar acum am inteles mai bine:D:)
RăspundețiȘtergere