marți, 14 noiembrie 2017

Sem I 14.11-17.11

Soft AEL Utilizarea sistemului de operare Windows


Tema lectiei: 
Sistemul de operare Microsoft Windows 


SUPORT DE CURS <DESCARCA>
1. Notiuni de baza Windows
Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piață pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfețele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piața de calculatoare mici, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piață mai înainte de către compania Apple Computers, astăzi numită Apple Inc.. La conferința IDC Directions din 2004, vicepreședintele IDC a constatat că Windows deține aproximativ 90 % din piața de sisteme de operare.
Versiunea cea mai nouă de Windows pentru stații de lucru existentă pe piață este Windows 10, pusă în vânzare în Iulie 2015(versiunea completă).

CARACTERISTICI  PRINCIPALE

Sistemul de operare Windows, este un sistem de operare multitasking, ceea ce înseamnă că permite execuţia mai multor programe în acelaşi timp. 
Sistemul de operare Windows a devenit cel mai folosit sistem de operare. Acest sistem pune la dispoziţia utilizatorului o interfaţă grafică prietenoasă  (GUI – Graphical User Interface) bazată pe  ferestre.  Utilizând sistemul Windows se pot constata cu uşurinţă caracteristicile de interfaţă comune tuturor programelor Windows:


  1. tot ceea ce afişează un program Windows pe ecran este cuprins în spaţiul ferestrei sale (o zonă dreptunghiulară de pe ecran şi este identificată printr-o bară de titlu) pe care o poate deplasa şi redimensiona;
  2. interacţiunea utilizatorului  cu un  program Windows se efectuează prin intermediul unor obiecte grafice afişate pe suprafaţa ferestrei aplicaţiei: meniuri, cursoare, butoane de comandă şi de opţiune, căsuţe de opţiune, bare de defilare, etc.;
  3. majoritatea aplicaţiilor au o interfaţă atât cu tastatura, cât şi cu mouse-ul;
  4. pot fi în lucru  simultan mai multe programe; 
  5. se pot schimba date între programe.  

2. Elemente de interfata Windows

Windows ofera o interfata grafica atractiva, proiectata special pentru a fi folosita cu usurinta de incepatori, dar totodata eficienta pentru utilizatorii profesionisti.
Principalele elemente ale interfetei grafice Windows sunt:
  •  zona Desktop, 
  • ferestrele
  • icon-urile (pictogramele),
  • butoanele
  • casetele de dialog si
  • meniurile, acestea putand fi activate si manipulate cu usurinta cu ajutorul mouse-ului, dar si cu ajutorul tastaturii.
Descarca
Descarca
Pictogramele sunt nişte iconiţe, mici desene reprezentative pentru diferite entităţi cu care lucrează SO Windows (containere precum My Computer, aplicaţii, fişiere, dosare, unităţi de disc). Ele servesc la lansarea aplicaţiilor, deschiderea fişierelor, dosarelor. 
Aproape orice obiect poate avea una sau mai multe scurtături, în dependenţă de necesităţile utilizatorului. Scurtătura, de obicei situată pe suprafaţa de lucru, permite accesarea rapidă a unei aplicaţii, unui fişier, document etc. Ea de asemenea este reprezentată de o pictogramă, însă în colţul din stânga-jos al pictogramei este indicată o săgeată. Ele uşurează enorm de mult lucrul, astfel încât utilizatorul nu mai este nevoit să caute în calculator aplicaţia, programul sau fişierul (documentul) pentru a-l deschide.
Sunt cateva modalitati de creare a scurtăturilor:
I.  (a)   Se indică pictograma necesară;
    (b)   Se execută click pe butonul drept al mouse-ului;
    (c)   Din meniul apărut se selectează Create Shortcut.

 II. (a) Se indică pictograma necesară;
      (b) Se execută click pe butonul drept al mouse-ului;
      (c) Din meniul apărut se selectează Copy;
      (d) Se deschide dosarul unde dorim să plasăm scurtătura;
      (e) Se execută click pe butonul drept al mouse-ului;
      (f) Din meniul apărut se selectează Paste Shorcut.

Bara de aplicaţii Taskbar. 
Elementele barei de aplicaţii Taskbar sunt: butonul Start, bara cu instrumente Quick Lauch(opţional), Tray (unde de obicei sunt butoanele pentru: limbă (Engleză, Romană, Rusă etc.), oră, volum, antivirus, alte aplicaţii specifice) şi desigur restul barei este „umplut” cu butoanele ce aparţin ferestrelor deschise. 

Ferestre. Ferestrele în Windows reprezintă una din avantajele sistemului de operare. Ferestrele reprezintă nişte elemente grafice (imagini pe ecran) şi au o formă dreptunghiulară. Ele sunt constituite din suprafaţa de afişare şi următoarele elemente definitorii :

»       bara de titlu;

»       bara de meniuri,
»       bara de instrumente;
»       bară de derulare;
»       bara de stare.

O fereastră poate fi închisă în diferite moduri:
(1)  prin butonul Close din colţul dreapta-sus,
(2) din meniurile descrise mai sus 
(3) cu ajutorul combinaţiei de taste Alt+F4 (se tastează concomitent tasta Alt şi tasta F4),
(4) din meniul File selectăm opţiunea Exit/Close.

Dacă se lucrează cu mai multe ferestre, pentru a trece de la o fereastră la alta se utilizează:
(1) mouse-ul, executînd click-stînga pe butonul aflat în taskbar,
(2) combinaţia de taste Alt+Tab, se apasă concomitent tasta Alt şi tasta Tab, apoi se eliberează doar tasta Tab, iar tasta Alt se ţine apăsată în continuare, astfel pe ecran sunt afişate prin pictograme toate ferestrele deschise şi cu ajutorul tastei Tab, se alege fereastra dorită, apoi se eliberează degetele de pe ambele taste.
Pentru a deplasa o fereastră (fereastra nu trebuie să fie maximizată, adică în partea dreaptă a barei de titlu butonul din mijloc trebuie să fie Maximize ) se indică cursorul mouse-ului pe bara de titlu al acestei ferestre, se apasă butonul stâng al mouse-ului şi se ţine apăsat, apoi mouse-ul se deplasează uşor pînă poziţionăm fereastra în poziţia dorită.
Pentru a modifica dimensiunile ferestrei se procedează în felul următor: deci cînd fereastra nu este mărită pe toată spurafaţa de lucru şi în colţul dreapta-sus al ferestrei figurează butonul Maximize, plasăm cursorul pe una din frontierele ferestrei (sus, jos, stânga, dreapta sau prin colţuri) astfel încât indicatorul cursorului (care este de obicei  o săgeată) se transformă în 2 săgeţi mici negre opuse, moment în care executăm click-stânga şi menţinând degetul pe buton deplasăm uşor mouse-ul, iar cînd obţinem dimensiunile dorite eliberăm degetul de pe butonul mouse-ului.
Ferestrele pot fi active şi inactive. Activă este fereastra în care se lucrează la momentul dat şi titlul barei de la fereastra dată este de culoare albastră, pe cînd la cea inactivă – este de culoare sură.
O trăsătură comună ferestrelor în Windows este meniul unificat, astfel încât în aproape orice fereastră figurează meniurile File, Edit, View, Tools sau Help. Specific unor ferestre este faptul că o fereastră poate conţine în interiorul ei mai multe ferestre şi care pot avea aceleaşi butoane minimize, maximize, close.
Meniuri.  Meniul reprezintă o listă de comenzi (listă de opţiuni) afişate pe orizontal, prin intermediul cărora sunt executate careva comenzi, lansate careva aplicaţii etc. Iată tipurile de meniuri ce pot fi întâlnite în sistemul de operare:
»       Meniul principal;
»       Meniurile ferestrelor;
»       Meniuri contextuale.
Navigarea prin meniuri. Pentru a naviga printr-un meniu se utilizează mouse-ul sau săgeţile sus, jos, stânga sau dreapta de la tastieră. Comenzile din meniu pot fi selectate atât cu mouse-ul, cât şi de la tastieră.
»  Cu mouse-ul: se indică opţiunea dorită şi se execută click-stînga.;
» Cu tastiera: opţiunea dorită se indică cu ajutorul săgeţilor (sus, jos, stînga, dreapta), după care se apasă tasta Enter.
Pentru a închide un meniu se utilizează de obicei tasta Esc sau se apasă click cu mouse-ul în exteriorul meniului.
Meniul principal este deschis de la butonul Start şi conţine opţiunile cele mai importante ale sistemului de operare 
Meniurile ferestrelor reprezintă liste de comenzi înrudite între ele. Numele meniurilor disponibile se află pe bara de meniuri a ferestrelor (de ex. File, Edit, View, Tools, Help). Pentru a deschide un meniu din fereastră:
»       se utilizează mouse-ul;
»       se apasă tasta Alt, moment în care se activează bara de meniuri, şi apoi cu săgeţile (stinga, dreapta) sau cu tasta Tab se alege meniul dorit, iar deschiderea lui se realizează prin săgeţile susjos sau tasta Enter;
»       se utilizează combinaţia de taste Alt şi prima literă al meniului, de exemplu pentru a deschide meniul File se utilizează combinaţia de taste Alt+f, pentru Edit se utilizează Alt+e, etc. Dacă la ferestre comenzile din bara de meniuri conţin o literă subliniată sau evidenţiată, în acest caz combinaţia de taste va fi Alt şi litera subliniată / evidenţiată.

Meniuri contextuale. Orice obiect îşi are proprietăţile sale şi operaţiile ce-i pot fi aplicate, iar meniul contextual (meniul cu comenzi) afişează acele comenzi accesibile lui. Pentru a afişa meniul contextual pentru un anumit obiect se procedează astfel:
(1)   Se indică pictograma obiectului în cauză şi se execută click-dreapta (vezi utilizarea mouse-lui);
(2)   Se selectează obiectul dat şi se tastează tasta Menu, care este poziţionată pe tastieră între tastele Windows şi Ctrl (pe tastă este reprezentat schematic un meniu şi o săgeată pe el).

Opţiunile din meniu pot fi de mai multe tipuri:
» Opţiuni urmate de punctele de suspensie (...), selectarea acestei comenzi duce la deschiderea unei casete de dialog ;
» Opţiuni cu o săgeată în partea dreaptă a comenzii, selectarea ei duce la afişarea unui submeniu;
» Opţiuni cu marcajemarcajul de validare indică faptul că pot fi selectate simultan mai multe comenzi din acel grup, pe când un marcaj sub formă de punct indică faptul că poate fi selectat un singur articol al grupului la un moment dat;
» Opţiuni estompată, care nu sunt valide în contextul dat;
» Opţiuni simple, care execută direct comanda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.