vineri, 16 octombrie 2015

11.10-16.10.2015

UNITATEA DE INVATARE:  MIJLOACE MODERNE DE COMUNICARE- INTERNETUL

Titlul lectiei: Principiul comunicarii in Internet
 Suport de curs <<descarca>>
 Suport de curs <<descarca>>


M1.  Activitate de verificare cunostinte     10 min

M2. Activitate predare invatare - INTERNET    35 min  
Parcurgeti urmatorul soft educational cu subiectul indicat de titlul lectiei PL-TIC-9-3-4 lectii/Internet
Toate serviciile Internet au la bazã comunicarea mesajelor între o sursã si un destinatar. 
Principiul comunicãrii este inspirat din sistemul postal (figura 2.1): 
  • dacã A doreste sã-i transmitã ceva lui B, 

A împacheteazã obiectul, scrie pe pachet adresa expeditorului (sursa) si a destinatarului si depune pachetul la cel mai apropiat oficiu postal. 
Similar, 
  • dacã un utilizator A din Internet doreste sã transmitã un mesaj lui B, 

atunci mesajul este "împachetat", mai precis încadrat de anumite informatii de control. 
Unitatea de date astfel obtinutã se numeste pachet, prin analogie cu sistemul postal obisnuit. Informatia de control include adresa expeditorului si a destinatarului, specificate în formã numericã: patru numere naturale mai mici decât 256, despãrtite între ele prin puncte (vezi figura 2.1!).


În sistemul postal obisnuit, în functie de localizarea destinatarului, pachetul poate fi transmis prin intermediul mai multor oficii (puncte) postale intermediare. 
Ultimul oficiu postal din traseu livreazã pachetul destinatarului. Similar, într-o retea de calculatoare, pachetul este dat unui comutator de pachete, numit si ruter (router în limba englezã), care are un rol similar oficiului postal si care îl transmite cãtre destinatar. Pachetul traverseazã, eventual, mai multe comutatoare intermediare. 
Ultimul comutator livreazã mesajul destinatarului. În figura 2.2, ruterele de pachete sunt notate IMP (Interface Message Processors), denumire utilizatã în reteaua ARPA si preluatã de multi autori, ca o recunoastere a rolului determinant jucat de constructorii ARPAnet în dezvoltarea retelelor de calculatoare. În exemplul figurat, drumul între utilizatorii A si B trece prin ruterele IMP6, IMP7, si IMP3. Pe de altã parte, calculatoarele care gãzduiesc programele de aplicatii si terminalele utilizatorilor se numesc gazde (hosts). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.