luni, 4 noiembrie 2013

4.11 - 8.11

Servicii oferite de Reteaua Internet
Functia de documentare a retelei Internet


Cele mai importante servicii oferite de Internet sunt: 
 1. Serviciile de informare  si documentare
- asigură localizarea şi accesul la informaţii diverse aflate pe calculatoare situate în locaţii diferite. Cel mai răspândit serviciu de căutare şi redare a informaţiei este WWW. 
 www (World Wide Web = pânză de păianjen care înconjoară lumea) – este secţiunea multimedia a reţelei. Constă în milioane de pagini care se pot afişa pe ecranul utilizatorului. 
Aceste pagini, numite pagini web pot conţine texte, imagini grafice, animaţii, fişiere audio şi video, precum şi hyperlink-uri (legături spre alte pagini web)

Paginile web sunt scrise în limbajul HTML (Hypertext Markup Language)
  Acest serviciu oferă posibilitatea accesului la o cantitate imensă de informaţii, fapt ce duce la necesitatea stabilirii unei metode de selectare a datelor care ne interesează, cerinţă îndeplinită prin folosirea motoarelor de căutare.  
Motor de căutare = un program care permite utilizatorilor să găsească diverse informaţii pe Internet. În sens mai larg poate fi definit ca program care găseşte informaţia căutată într-o bază de date.  
Cele mai cunoscute sunt : AltaVista, Yahoo, Google, Infoseek, Lycoms, Metacrawler, WebCrawler, Goto, Mamma .
 
2. E-mail (Electronic Mail)cel mai răspândit serviciu din reţeaua Internet. Prin intermediul e-mail pot fi transmise rapid şi economic mesaje în orice colţ al lumii, acolo unde există un utilizator conectat la Internet.  
Mesajele pot conţine numai text, dar pot fi ataşate şi fişiere care să conţină imagini, sunete, programe executabile, arhive. Utilizatorul de e-mail beneficiază de o adresă e-mail, a cărei structură este: nume_utilizator@adresa_server, unde - nume_utilizator - numele sub care utilizatorul este înregistrat la deschiderea contului - adresa_servernumele unic de domeniu al serverului de mail

3. Sistemul de comerţ electronic (e - commerce) - permite achiziţionarea de bunuri foarte diferite, de cărţi la produse electrocasnice, materiale de construcţii sau calculatoare, prin intermediu unor magazine virtuale. În prezent se dezvoltă un întreg sistem de operaţiuni bancare on – line(sistemul e - banking) prin care se reduce considerabil timpul de efectuare a transferurilor bancare şi a plăţilor de orice fel.
 
4. Consultarea on-line a bazelor de date.  
O bază de date – colecţie de elemente grupate după caracteristici asemănătoare. Unele baze de date sunt publice, deci pot fi consultate de către orice utilizator Internet ( numărul de bilete disponibile la un spectacol. orarul mijloacelor de transport în comun, rezultatele unor concursuri şi examene de larg interes)  

5. Newsgroups – grupuri de ştiri.  
Sunt grupuri de utilizatori Internet care discută despre acelaşi subiect. 
Ce mai importantă sursă de ştiri este reţeaua UseNet Usenet – cea mai importantă reţea de ştiri. 
Serviciul UseNet cuprinde şapte grupuri principale de ştiri:  
- comp subiecte referitoare la calculatoare  
- news subiecte referitoare la reţele de ştiri  
- talk – grupuri de dezbateri publice pe teme de larg interes  
- sci – subiecte cu tematică ştiinţifică  
- soc – subiecte cu tematică socio – culturală  
- rec – subiecte din sfera activităţilor recreative  
- misc – subiecte diverse (de la termenul miscellanea- de toate)  
Grupurile de ştiri sunt organizate ierarhic, numele lor reflectând această ierarhie:
grup.subgrup.domeniu_de_interes Exemplu: rec.music.rock.aerosmith

6. Telnet serviciul de acces la calculatoare server ce permite utilizatorului sǎ se conecteze la un calculator aflat la distanţǎ, propriul calculator fiind un terminal obişnuit al calculatorului îndepǎrtat. Accesul la serviciile Telnet este posibil după :  
- deschiderea unui cont de utilizator,  
- obţinerea :  
o unui nume de identificare (login name) şi  
o a unei parole
 
7. Discuţii directe între utilizatori. Sistemul de conversaţie în timp real IRC (Internet Relay Chat)se bazează pe utilizarea unui program numit client IRC. Acesta permite conectarea la un server IRC prin intermediul căruia se expediază mesaje care sunt afişate practic instantaneu pe monitoarele tuturor participanţilor la discuţii. Discuţia este posibilă prin accesarea unui anumit canal de chat creat de unu anumit grup de discuţii pentru dezbaterea unui subiect dat. Unul dintre cele mai utilizate programe de chat este mIRC, program disponibil gratuit pe Internet.  

8. Serviciul de transfer de fişiere.  
Permite :  
- copierea fişierelor între un nod distant şi nodul local  
- inspectarea unor cataloage de fişiere aflate pe noduri distante  
- ştergerea de fişiereindiferent de sistemul de operare utilizat de nodul distant
Programul care asigură acest serviciu este FTP (File Transfer Protocol).  
Fişierele transferate sunt de două tipuri:  
- unele conţin texte  
- altele conţin informaţii în format binar ( programe executabile, imagini, sunete )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.