luni, 23 februarie 2015

23.02-27.02.2015




Aplicatia Windows Explorer 
Soft educational AEL <<Descarca>>


Windows Explorer ofera o modalitate rapida de explorare a informatiei de pe calculator, punand la dispozitia utilizatorului instrumente puternice pentru efectuarea diverselor operatii cu fisiere si directoare.
Aplicatia Windows Explorer se utilizeaza in principal pentru efectuarea de operatii cu fisiere si foldere:

Folderele ce se manevreaza sub aplicatia Windows Explorer sunt de doua tipuri:
1) Foldere de date: ele contin fisiere si alte foldere de date.
 Exemple de foldere de date: folderul pentru sistemul de operare, foldere pentru aplicatii, foldere pentru documentele utilizatorului, etc.
2) Foldere sistem: ele contin obiecte ale sistemului sau alte foldere sistem. 
Exemple de foldere sistem: Control Panel, Printers, etc.

Aplicatia Windows Explorer poate fi lansata in executie in mai multe moduri:
1. Butonul START   Programs   Accessories    Windows Explorer;
2. Click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe butonul START, dupa care se selecteaza optiunea Explorer.
In cazul in care aplicatia Windows Explorer este utilizata foarte des pentru operatii cu fisiere si foldere, atunci se poate crea un shortcut pe desktop, in vederea simplificarii lansarii in executie. 

Crearea unui shortcut catre Windows Explorer se poate realiza astfel:
  • Se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe desktop si se efectueaza un click cu butonul din dreapta, moment in care este afisat un meniu derulant;
  •  Din meniu este selectata optiunea New. In continuare sunt afisate suboptiunile disponibile.
  • Suboptiunile de pe ecran difera de la un calculator la altul, in functie de tipul aplicatiilor instalate pe respectivul sistem de calcul.
  •  Este selectata suboptiunea Shortcut. In continuare utilizatorul trebuie sa introduca anumite informatii pentru a defini shortcut-ul ce va fi creat.
In prima fereastra dialog trebuie specificata calea si denumirea programului sau documentului la care se refera noul shortcut. 
Daca aceste informatii nu sunt cunoscute, se poate utiliza butonul Browse pentru a cauta pe discurile echipamentului de calcul aplicatia sau documentul. 
Deoarece dorim a crea un shortcut catre aplicatia Windows Explorer trebuie introdusa calea catre programul Explorer.exe, fisier care se afla in folderul de sistem al sistemului de operare Windows. 

De exemplu: C:WINDOWSExplorer.exe. In cazul in care denumirea fisierului sau a folderului este incorecta, atunci sistemul de operare va afisa un mesaj de eroare.

Apasand butonul Next se trece la urmatoarea fereastra dialog in cadrul careia trebuie specificata denumirea pentru nou shortcut creat. Denumirea implicita propusa de catre sistem este numele fisierului, dar utilizatorul o poate modifica. 

De exemplu: Windows Explorer.
In urma apasarii butonului Finish, pe desktop va apare un nou shortcut cu denumirea specificata de utilizator, care lanseaza in executie aplicatia Windows Explorer prin efectuarea unui dublu-click.



Explorarea calculatorului se poate face atât cu My Computer cât şi cu aplicaţia Windows Explorer. Aplicaţia afişeazǎ o fereastrǎ în care putem recunoaşte majoritatea uneltelor prezentate.

Fereastra conţine două cadre. Cel din stânga, afişează structura folderelor, cel din dreapta afişează conţinutul folder-ului selectat.  În vederea posibilităţii de a vizualiza întreg conţinutul, fiecare cadru are ataşate bare de scroll.
Semnificaţia semnelor + şi - prezente în structurǎ. Semnul plus are semnificaţia cǎ folder-ul aflat pe linia sa, de exemplu Documente, nu este expandat (adicǎ nu are structura precizatǎ). Dacǎ se executǎ clic cu butonul stâng, acel folder va fi prezentat expandat.
Dacă se execută clic pe semnul -, efectul este invers, în listă nu se mai vede folder-ul expandat (collapse).

Crearea şi redenumirea unui director (folder)
Crearea unui director. Un director (folder) se poate crea cu multǎ uşurinţǎ, fie pe desktop, fie în orice alt folder. În cel de-al doilea caz, se vizualizeazǎ mai întâi conţinutul folder-ului pǎrinte. Evident, un folder nou creat are un conţinut vid.

Pentru a realiza operaţia se executǎ clic cu butonul drept al mouse-ului atunci când cursorul grafic se gǎseşte acolo unde se doreşte crearea folder-ului (în cazul Windows Explorer-ului, frame-ul din dreapta vizualizeazǎ conţinutul unui anumit folder). Apare un meniu flotant. Se selecteazǎ New, apoi Folder.

Imediat apare un icon de folder, cu nume implicit, iar utilizatorul este invitat sǎ introducǎ de la tastaturǎ numele dorit. Se şterge numele implicit (cu tasta Backspace) şi se scrie noul nume.

Schimbarea numelui unui folder sau fişier. Atunci când cursorul grafic se gǎseşte asupra icon-ului sǎu, se executǎ clic cu butonul drept. La apariţia meniului flotant, se apeleazǎ opţiunea Rename, dupǎ care utilizatorul este invitat sǎ scrie noul nume, la fel ca atunci când a fost creat folder-ul.

Atenţie! Am vǎzut cǎ, de cele mai multe ori, extensia unui fişier are rolul de a asocia fişierul unui anumit program. Atunci când schimbǎm numele unui fişier este bine sǎ-i pǎstrǎm extensia, contrar nu mai este apelat de respectivul program şi nu mai are icon-ul pe care-l avea!
Copierea şi mutarea unui fişier sau director
Copierea fişierelor / folder-elor – este operaţia prin care fişierele sau folder-ele se memoreazǎ şi în alt loc, dar rǎmân memorate şi acolo de unde sunt preluate. Mai întâi se selecteazǎ fişierele, folder-ele care fac obiectul copierii. Apoi, se efectueazǎ clic dreapta pe unul dintre ele şi din meniul flotant, Copy (în Windows Explorer, din meniu, se alege comanda Edit, apoi Copy).
În continuare se vizualizeazǎ conţinutul folder-ului în care se doreşte sǎ se memoreze fişierele / folder-ele care fac obiectul copierii. Se deschide meniul flotant şi se alege comanda Paste (în Windows Explorer - din meniu se selecteazǎ Edit şi Paste).
Mutarea fişierelor sau folder-elor. Diferenţa faţǎ de copiere este datǎ de faptul cǎ, dupǎ efectuarea ei, fişierele / folder-ele nu se mai gǎsesc în folder-ul sursǎ. Se efectueazǎ la fel ca şi copierea, diferenţa fiind cǎ se apeleazǎ Cut (în loc de Copy).

Ştergerea fişierelor sau a directoarelor
Mai întâi se selecteazǎ fişierele / directoarele (folder-ele) care fac obiectul ştergerii. Se apasă tasta Del. Procedând astfel, s-a efectuat doar ştergerea logică. Practic, fişierele /  directoarele (folder-ele) nu mai existǎ în folder-ul gazdǎ, dar existǎ, totuşi, memorate pe hard.
Accesul la fişierele şterse logic se realizează cu ajutorul aplicaţiei Recycle Bin. Icon-ul acestei aplicaţii se găseşte pe desktop. Mai mult, există de fapt două pictograme-uri. Dacă nu avem fişiere şterse logic, "coşul" este afişat ca şi când ar fi gol, contrar, este afişat ca fiind plin.
Pentru a deschide aplicaţia Recycle Bin, se efectuează dublu clic pe icon-ul său. Fereastra aplicaţiei afişeazǎ fişierele şi folder-ele şterse logic.
Dacǎ se doreşte ştergerea fizicǎ a tuturor (caz în care acestea sunt definitiv pierdute) se apeleazǎ File şi Empty Recycle Bin.
Existǎ şi posibilitatea sǎ renunţǎm la ştergerea logicǎ şi fişierele sǎ fie mutate acolo de unde au fost şterse: Edit şi Undo Delete. Dupǎ aceastǎ operaţie veţi gǎsi fişierele "la locul lor".
Pentru a şterge fizic direct, se selectează fişierele şi se apasă combinaţia de taste Ctrl+Del.
 

SARCINA DE LUCRU:
  1. Consultati materialele marcate prin link-uri catre softul educational si  realizati (maxim 2 membrii in echipa) o prezentare POWER POINT sau PREZI in care sa expuneti colegilor subiectul "Aplicatia Windows Explorer"
  1. Trimiteti pe adresa profesorului si a sefului de clasa lucrarea pana pe data de 1.03.2015 cu subiectul: X litera clasa nume elev1, nume elev2
  TEMA PENTRU ACASA:
Probleme propuse:<<DESCARCA>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.